18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCromoterapia - solutie impotriva cenusiului

Cromoterapia – solutie impotriva cenusiului

Un pic de galben in casa, un pic de albastru in farfurie si cel putin un articol vestimentar de culoare portocalie. In acest fel toamna nu va mai fi atât de grea si atmosfera nu va mai fi prea cenusie.


In cazul in care culorile gri, maro si bej, tipice sezonului rece, va indispun, daca tonalitatile cenusii ale zilelor de octombrie si noiembrie va deprima, dati o nota de buna dispozitie vietii dumneavoastra inserând, din loc in loc, un pic de veselie cromatica in designul interior, in mâncare si in imaginea dumneavoastra. Aceasta tehnica se numeste cromoterapie si este foarte folosita in tratarea tuturor patologiilor psihologice cauzate de schimbarile de anotimp. In plus, fiecare dintre noi poate deveni propriul cromoterapeut. Culorile ne influenteaza corpul si psihicul. Diversele lungimi de unda ale culorilor activeaza procese chimice si electrice diverse ale organismului nostru, actionând atât asupra starii noastre, cât si asupra sanatatii. De altfel, activitatea omului este strâns legata de natura si din acest motiv, o data cu sosirea primaverii, suntem mai deschisi, mai extrovertiti si avem tendinta de a folosi mai frecvent culori vii, acesta fiind un mod de a ne pune in armonie cu lumea care ne inconjoara. In concluzie, culorile vii sunt semnul unei atitudini mai deschise fata de noi insine si fata de ceilalti. In schimb, când nu suntem in cea mai buna forma, avem tendinta de a folosi culori mai sterse si mai profunde, care comunica o mai mica deschidere spre cei din jur. Dincolo de terapiile cromatice, si alegerea culorilor cu care ne imbracam si cu care ne inconjuram nu poate influenta corpul, ajutându-ne sa gasim armonia psihofizica si buna dispozitie. Iata câteva combinatii cromatice de care trebuie sa tineti cont atunci când va imbracati, mâncati sau va decorati casa.


Galben este culoarea asociata spiritului. Indica desprinderea de tot ceea ce e material si concret. Denota o personalitate puternica si extrovertita. Este simbolul bunei dispozitii si a deschiderii mentale. Cine se imbraca in galben se simte bine cu el insusi. De altfel, aceasta este culoarea asociata sigurantei de sine. In momentul in care este utilizat, stimuleaza ratiunea si emisfera dreapta a creierului, imbunatateste functiile gastrice si sistemul limfatic. Cele mai cunoscute mâncaruri galbene sunt bananele, ananasul, untul si brânzeturile galbene, ouale. Se recomanda sa fie folosit in bucatarie, in studio si in baie, pentru ca faciliteaza trezirea mintii si a corpului.


Portocaliu induce o stare de calm si veselie si creste optimismul. Este culoarea entuziastilor si este buna pentru a combate depresia, pesimismul si frica. Influenteaza in mod benefic circulatia sanguina si inima, sistemul nervos si pe cel respirator. In plus, stimuleaza apetitul si, pentru mâncaruri, „retrezeste“ pasiunea. Cele mai cunoscute alimente portocalii sunt morcovii, caisele, dovleceii, pepenii, mango, papaya, portocalele si mandarinele. Cei care poarta tinute in nuante de portocaliu transmit bucurie si afirmarea propriului eu, buna dispozitie si altruism. Este recomandabil reumaticilor, ca si activator al intestinului, precum si pentru doamnele care au dificultati in a ramâne insarcinate din cauza unor probleme psihologice. In plus, amintiti-va ca energia electromagnetica a portocaliului se afla pe aceeasi frecventa vibratorie cu cea a lantului ADN.


Rosu este culoarea deschiderii si a pasiunii. Este expresia maxima a irationalitatii. In nuantele sale cele mai delicate este considerat culoarea apropierii. Cei care se imbraca in rosu ies, fara indoiala, in evidenta. In plus, rosul poate fi legat si de agresivitate si de pofta sexuala. Este indicat pentru problemele circulatorii. De asemenea, este recomandat sa purtati sosete sau manusi rosii pentru a imbunatati circulatia periferica. Pentru impotenta masculina, in schimb, ar fi foarte util ca barbatii sa poarte lenjerie rosie. Cu cât o culoare este mai calda, cum este rosul, cu atât lungimea de unda este mai mare, iar impulsul nervos mai intens, influentând toate functiile, precum presiunea sau ritmul cardiac, si facând ca efectul sa se reflecte asupra sferei psihice. In general, mâncarurile rosii sunt bogate in fier si fibre, fiind potrivite pentru a stimula vitalitatea. Dintre acestea amintim rosiile, capsunele, strugurii sau vinul rosu.


Verde este culoarea inceputului cresterii, a noului. Cei care poarta aceasta culoare se afla in cautarea echilibrului si a armoniei. Efectul sau este relaxant si de prospetime. Este recomandat in camerele in care se serveste masa sau in baie, insa in dormitoare poate stinge dorinta sexuala. Benefic pentru a regla ciclul menstrual si pentru cei care traverseaza o perioada de haos interior. Este recomandabil in cazurile de insomnie si irascibilitate. In plus, verdele este si culoarea calmului si a naturii. In cazul in care aveti tendinta sa mâncati prea repede, verdele va va ajuta sa fiti mai lenti in timpul mesei, fie mâncând alimente verzi, fie folosind aceasta culoare in decoratiunile interioare. Este o culoare „regeneranta“, care transmite liniste si care trebuie evitata in momentele de „scadere“ a nivelului de energie.


Albastru este culoarea profunzimii interioare. Atunci când este purtat, denota rezervare si faptul ca multe lucruri nu au fost descoperite. Este prin definitie culoarea introvertitilor. Combate agitatia fizica si mentala si este folosit in psihoterapie pentru a favoriza relaxarea. Este recomandabil pentru dormitoare, in baie si in birouri. Trebuie folosit moderat in sufragerii pentru ca nu favorizeaza raporturile sociale. Corespunde echilibrului si este foarte util pentru a atenua foamea, mai ales cea provocata de nervi. Specialistii recomanda sa va zugraviti bucataria in albastru si in frigider sa va instalati o lumina azurie. Mâncarurile albastre (murele, prunele etc.) transmit o senzatie de liniste si pot scadea temperatura corporala. Un pic de albastru in meniu ajuta la disparitia durerilor de cap.


Mov si violet sunt culorile lipsei de claritate si a ambiguitatii, insa nu in sens negativ, pentru ca la urma urmei incertitudinea duce la nasterea unor lucruri noi. Este categoric contraindicat in depresii. In natura, este rar intâlnit, insa mâncarurile care au acesta culoare (fructele de padure, vinetele etc.) sunt bogate in antioxidanti. Nu este o culoare care stimuleaza apetitul si e potrivita pentru cei care doresc sa slabeasca, tocmai pentru ca inhiba pofta de mâncare. Este o culoare sacra si nobila.


Negru poate fi purtat seara, insa este recomandat de evitat ziua, pentru ca blocheaza penetrarea cutanata a radiatiilor electromagnetice ale culorilor si schimburile cu exteriorul. De evitat in cazurile de depresie. Este preferat de spiritele rebele si de catre cei care doresc sa fie in centrul atentiei. Negrul stimuleaza erosul, creeaza mister. Potrivit specialistilor, negrul are o puternica valenta erotica, in ciuda faptului ca simbolic este culoarea care absoarbe si anuleaza energia si pentru multi este o culoare care tinde sa devitalizeze o persoana, iar in cazul lenjeriei intime tinde sa „raceasca“ raportul sexual.


Alb este o culoare proaspata si solara care creste nivelul de energie. Albul este recomandabil pentru a creste magnetismul persoanelor care ne inconjoara. Este o culoare care transmite pace si concentrare si este simbolul puritatii si al elegantei. Consumarea de mâncaruri albe, precum orezul sau laptele, ajuta sa ne purificam corpul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS